Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından büyükşehir belediyelerinin sera gazı envanteri hazırlama kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen “Yerel Sera Gazı Envanteri Hesaplama ve Raporlama Eğitimi” TBB hizmet binasında gerçekleştiriliyor.
Büyükşehir belediye uzmanlarına, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından geliştirilen yerel sera gazı envanteri hesaplama ve raporlama aracı kullanılarak verilecek eğitimler kapsamında; İklim Değişikliği ile Mücadele Konusunda Küresel ve Ulusal Politikalar, YSGE Hesaplama ve Raporlama Aracı Tanıtımı, Envanter Hazırlama, Büyükşehir Belediyeleri Envanterlerinin İncelenmesi gibi ders başlıklarına değinilecek.
TBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı açılışta yaptığı konuşmada sera gazında yaşanan artışın ve küresel ısınmanın olumsuz etkilerine değindi. İklim değişikliğiyle mücadele konusunda yer aldığı çalışmalara dair tecrübelerini katılımcılarla paylaşan Baraçlı, belediyelerin bu konuda yürütecekleri çalışmaların önemine dikkat çekti.
İki gün sürecek eğitim boyunca katılımcılara sera gazı envanteri hazırlama konusunda eğitim verecek olan Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye Direktörü Rifat Ünal Sayman ise atmosferdeki sera gazı miktarının her geçen gün arttığını belirterek küresel ısınma ile buna bağlı oluşan iklim değişikliği sorununa ilişkin bilgiler verdi.
Raporlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunulacak
Bilgisayar yazılımı üzerinden uygulamalı olarak gerçekleştirilecek eğitim programının akabinde 30 büyükşehir belediyesine ait sera gazı envanter raporlarının tamamlanarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunulması planlanıyor.
