Skip to main content

TBB ve Norveç Belediyeler Birliği COVID19’ı Konuştu

Başkan Şahin: Hepimiz aynı gemideyiz.

 

Gunn Marit Helgesen: Baktığımızda net bir yönetim ve liderlik sürüyor Türkiye'de. Norveç'te bizim sürdürdüğümüz sürece oldukça benzediğini görüyorum.

 

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Norveç Belediyeler Birliği ile Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) Eş Başkanı Gunn Marit Helgesen ve CEMR Genel Sekreteri Frederic Vallier ile canlı yayında COVID-19 süreci ve sonrasında yerel yönetimlerin durumunu değerlendirdi. 

 

Şahin: “Hepimiz aynı gemideyiz. Dayanışma ve koordinasyon içinde olmamız gerekiyor”

 

Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin insani kalkınma ve çevreyle bütüncül olmadığı zaman nasıl zorluklar yaşandığını tüm dünyanın gördüğünü aktaran Başkan Şahin, Türkiye örneğinde olduğu gibi güçlü bir liderlik ve güçlü bir koordinasyon ile  hızlı kararlar almanın önemine değindi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi ilan edilir edilmez çok güçlü bir bilim kurulu oluşturulduğuna dikkati çeken Şahin,  “Dünyadaki gelişmeler sıkı takip edildi. Bu küresel sorunla mücadele etmek için çok ciddi koordinasyon ihtiyacı doğdu. En büyük gücümüz 18 yıl önce Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ile oluşturulan sosyal devlet ve sağlıkta dönüşümü sağlamamız oldu. ” dedi. Pandeminin halka çok başarılı anlatıldığının altını çizen Şahin, şehirlerin köşe bucak dezenfekte edildiğini belirtti. Toplu taşıma, maske kullanımı ve sosyal mesafenin zorunlu hale getirildiğini söyleyen Şahin, sosyal hizmetlerin de Türkiye’nin en güçlü taraflarından biri olduğunu bildirdi.  Şahin, pandemi sürecinde ekonomik boyutun da öne çıktığını kaydederek küçük ve orta ölçekli esnafa verilen maddi destekleri anlattı. Türk halkının dayanışma ruhu içerisinde “Biz Bize Yeteriz” kampanyasına destek olduğuna dikkati çeken Şahin, ülkemizdeki vaka ve vefat sayısının birçok ülkeden düşük olmasının nedenini sosyal devlet ve güçlü belediyecilik anlayışı olarak gösterdi.

 

Konuşmasında TBB bünyesinde yapılan çalışmalara da yer veren Şahin, “TBB olarak iyi örnekleri e-eğitim sistemiyle büyük bir eğitim kampanyasına dönüştürdük. Üzerinde durduğumuz iki başlık olan “akıllı şehir” ve “sıfır atık” konularının ne kadar önemli olduğunu gördük.” dedi. Pandemi sürecinde Avrupa’daki aksaklıkları hatırlatan Şahin, “AB’de yaşanan aksaklıkları hepimiz gördük. Artık herkes güvende olmadan hiç kimse güvende olmayacak. Hepimiz aynı gemideyiz. Dayanışma ve koordinasyon içinde olmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

 

Norveç Belediyeler Birliği Başkanı Helgesen: Daha hızlı karar alınması için yerel yönetimler yasasında yapılan değişiklikle çeşitli yetkilerimizi merkezi hükümetle geçici olarak paylaştık. Hem sağlık hem finans anlamında sorunlar yaşadık diğer ülkeler gibi.Norveç’te daha önce görülmedik bir şekilde işsizlik sorunu ortaya çıktı.  Bunun maliyetinin karşılanması gerekiyor.

 

Norveç Belediyeler Birliği ve CEMR Eş Başkanı Helgesen, CEMR ve Norveç’in yerel ve bölgesel düzeyde koronavirüs salgınıyla nasıl mücadele ettiğine ilişkin deneyimlerini paylaştı. CEMR tarafından COVID-19 salgınıyla ilgili üyelerine yapılan anketlere değinen Helgesen, sosyal hizmetler, istihdam, hareketlilik ve sağlık gibi konularda somut adımların paylaşılması istendiğini ifade ederek CEMR olarak sık sık sanal toplantılarda üyelerle bir araya gelerek tecrübe ve bilgi paylaşımına imkan sağladıklarını bildirdi. Norveç’te bu süreçte neler yapıldığını anlatan Helgesen, diğer ülkeler gibi hem sağlık hem de finans anlamında sorunlar yaşandığını kaydederek; Norveç Belediyeler Birliği olarak sürece aktif olarak dahil olduklarını ve daha hızlı kararlar alınabilmesi için yerel yönetimler yasasında yapılan değişikliklerle çeşitli yetkilerin merkezi hükümete geçici olarak devredildiğini söyledi.

 

Norveç Belediyeler Birliği Başkanı Helgesen: Hükümetle iyi bir diyalog içinde olmanın faydalarını gördük. Baktığımızda net bir yönetim ve liderlik sürüyor Türkiye'de. Norveç'te bizim sürdürdüğümüz sürece oldukça benzediğini görüyorum. Bizde de benzer bir liderlik var.

 

Nisan ayı sonu itibariyle Norveç’te normalleşme sürecinin başladığını aktaran Helgesen, hükümetle istişare ederek çözüme yönelik önemli kararlar alındığına vurgu yaptı. Helgesen şöyle devam etti: “Yavaş yavaş toplum açılmaya başlıyor. Hükümetle konuştugumuz ciddi konular, ciddi destek paketleri çalışmalarımız var. Norveç’te daha önce görülmedik bir şekilde işsizlik sorunu ortaya çıktı.  Bunun maliyetinin karşılanması gerekiyor. Hükümetle iyi bir diyalog içinde olmanın faydalarını gördük. Bu ciddi dayanışmayla bu durumdan olabildiğince kolay çıktık.” Başkan Helgesen Türkiye’de net bir yönetim ve liderlik sürdüğünü gördüklerini söyledi: “Baktığımızda net bir yönetim ve liderlik sürüyor Türkiye'de. Norveç'te bizim sürdürdüğümüz sürece oldukça benzediğini görüyorum. Bizde de benzer bir liderlik var.”

 

CEMR Genel Sekreteri Vallier: Avrupa’da maske ve koruyucu ekipman bulunamadı. Çünkü bu konuda Çin’e bel bağlamıştık.

 

CEMR’ın lobicilik faaliyetleri hakkında bilgiler veren Genel Sekreter Frederic Vallier, dünyanın çeşitli zamanlarda krizler geçirdiğini belirterek Gaziantep’in mülteci sorununa dair ciddi görevler üstlendiğini hatırlattı. Yaşanan sağlık krizinde eskisinden daha güçlü ve dayanışma içinde olunması gerektiği mesajını veren Vallier, Avrupa’nın pandemi sürecinde yetersiz kalmasına dikkati çekerek, “Belediyeler çözümde ön safhada yer alıyor. Ekonomik mücadelede herkes gözünü belediye başkanına çeviriyor. AB’nin sürdürülebilir kalkınmayı farklı bir bakışla ele alması gerekiyor. Avrupa’da maske ve koruyucu ekipman bulunamadı. Çünkü bu konuda Çin’e bel bağlamıştık. Bu konuların yeniden masaya yatırılması lazım.  Bu süreç yeni bir kalkınma modelini beraberinde getirebilir.” dedi.

 

Toplantının sonunda Türkiye’de merkezi hükümet ve belediyelerin yaptıklarnıı özetleyen TBB Genel Sekreteri Birol Ekici, pandemi ilan edilmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla belediyelerin borçlarının ertelenmesi, toplu taşıma, içme suyu, belediyelerin SGK ve vergi borcu gibi konularında ivedilikle kanuni altyapının hazırlanarak belediyeleri rahatlatacak mali destekler verildiğinden bahsetti.

 

TBB sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanan toplantının moderatörlüğü TBB Proje ve Finansman Birimi Müdürü Cemal Baş tarafından yapıldı.