YÖNETİCİ YETİŞTİRME PROGRAMI’NIN GÜZ DÖNEMİ EĞİTİMLERİ BAŞLADI

Türkiye Belediyeler Birliğinin (TBB), yerel yönetimlerin kurumsal kapasitesini güçlendirmek amacıyla hayata geçirdiği Yönetici Yetiştirme Programı’nın Güz Dönemi eğitimleri başladı.

TBB Belediye Akademisi tarafından yürütülen programın Güz Dönemi açılış eğitimi, çevrim içi olarak yapılan toplantıyla gerçekleştirildi.

Arslan: “Yöneticilik eğitim, deneyim ve sorumlulukla gelişiyor”

TBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan programın açılış konuşmasında, belediyelerde insan kaynağının güçlendirilmesinin yalnızca eğitim faaliyetleriyle sınırlı olmadığını belirterek, belediyelerin gelecekte ihtiyaç duyacağı insan kaynağının bugünden hazırlanmasının önemine dikkat çekti.

Arslan, belediyeciliğin değişen yapısına ve hizmet alanlarının giderek birbirleriyle daha fazla ilişkili hale gelmesine işaret ederek, yöneticilerin değişimi okuyabilme, yeni ihtiyaçları fark edebilme ve değişen koşullara uyum sağlayabilme becerilerinin önem taşıdığını vurguladı.

Programın klasik bir hizmet içi eğitim anlayışından farklı olarak tasarlandığını ifade eden Arslan, farklı belediyelerden gelen katılımcıların kendi deneyimlerini programa taşımasının öğrenme sürecinin önemli bir parçası olduğunu belirtti. Arslan, sözlerine şu şekilde devam etti: 

“Bir belediyenin geliştirdiği çözüm, başka bir belediye için yeni bir bakış açısı sağlayabiliyor. Üstelik yalnızca başarılı uygulamalardan da öğrenmiyoruz. Bazen beklediğimiz sonucu vermeyen bir deneyim de bize çok şey öğretebiliyor.”

Yöneticiliğin yalnızca eğitimle kazanılan bir nitelik olmadığını belirten Arslan, “Yöneticilik; eğitimle, deneyimle, sorumluluk alarak ve başkalarından öğrenerek zaman içinde gelişiyor. Bizim amacımız, bu sürece biraz daha hazırlıklı başlamanıza katkı sunmak.” dedi.

Arslan ayrıca programın TBB açısından da bir öğrenme süreci olduğunu ifade ederek, katılımcılardan alınacak geri bildirimlerin programın geliştirilmesinde değerlendirileceğini söyledi. 

334 belediye personeli programa katılıyor

Geleceğin potansiyel belediye yöneticilerinin yetkinliklerinin geliştirilmesi ve belediyelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli yönetici kapasitesinin güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen Yönetici Yetiştirme Programı’na, iki dönem boyunca Türkiye genelindeki belediyeler, bağlı idareler ve iştiraklerden toplam 334 personel katılıyor. Programın Güz Dönemi’nin ilk eğitiminde “Siyasal Sistemler” konusu ele alınıyor. Programın Güz Dönemi eğitimleri 27 Kasım’a kadar devam edecek.

Farklı belediyelerin deneyimleri paylaşılacak

Alanında uzman akademisyenler ile merkezi ve yerel yönetimlerde görev yapan yetkin bürokratlar tarafından gerçekleştirilecek eğitimlerin teorik bölümleri çevrim içi olarak yürütülecek.

Program kapsamında yalnızca teorik bilgi aktarımına değil, farklı belediyelerin deneyimlerinin paylaşılmasına ve katılımcıların uygulama becerilerinin geliştirilmesine de önem verilecek. Bu kapsamda grup çalışmaları, uygulama ve atölye çalışmalarını içeren yüz yüze eğitimler ise TBB hizmet binasında ve/veya uygun görülen illerde gerçekleştirilecek.