TBB’DEN YEREL SOSYAL POLİTİKALAR ÇALIŞTAYI

YILDIZ: “SOSYAL POLİTİKALAR KENTTEKİ YAŞAM KOŞULLARINI İYİLEŞTİRMEKLE İLGİLİDİR”

ANKARA-

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından yerel yönetimlerin sosyal politika alanındaki değişen rolünü, mevcut uygulamaları, yeni sorumlulukları ve geleceğe yönelik politika yaklaşımlarını ele almak amacıyla düzenlenen Yerel Sosyal Politikalar Çalıştayı, TBB ana hizmet binasında başladı.

Yerel yönetim temsilcileri, akademisyenler, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getiren çalıştay kapsamında; yerel sosyal politikaların kapsamı, belediyelerin değişen rolü ve kurumsal kapasitesi, sosyal dayanışma, yerel demokrasi, veri ve etki değerlendirmesi ile merkezi yönetim-yerel yönetim iş birliği gibi başlıklar ele alınıyor.

Yıldız: “Türkiye önemli bir belediyecilik birikimine sahip”

Çalıştayın açılışında konuşan TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız, dünyada ekonomik, toplumsal ve ekolojik sorunların çözümüne yönelik yeni arayışların güçlendiğine dikkat çekti. Kimsenin geride bırakılmadığı, herkesin insanca yaşam koşullarına erişebildiği bir toplumsal hayata yönelik beklentinin giderek daha güçlü biçimde gündeme geldiğini belirten Yıldız, yaşlanmadan göçe, barınmadan bakıma, afetlerden iklim değişikliğinin sosyal sonuçlarına kadar pek çok meselenin birbiriyle bağlantılı biçimde yaşandığını ifade etti.

Sosyal politika tartışmasının yalnızca daha fazla hizmet üretmek veya ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak üzerinden yürütülemeyeceğini belirten Yıldız, yerel yönetimlerin sosyal politika alanındaki rolünün bugün daha fazla önem kazandığını söyledi.

Türkiye’nin önemli bir belediyecilik birikimine sahip olduğunu vurgulayan Yıldız, “Bugün yapılması gereken bu birikimi geride bırakmak değil, değişen koşullar ve belediyelerimizin genişleyen rolü çerçevesinde güçlendirmektir.” dedi.

Yıldız, belediyelerin son yıllarda temel belediye hizmetlerinin ötesine geçerek sosyal sorunlara yönelik yeni sorumluluklar üstlendiğini belirterek, sosyal yardımlar, bakım hizmetleri, kreşler, eğitim destekleri, istihdam programları ile kadınlara, çocuklara, gençlere, yaşlılara ve engellilere yönelik hizmetlerin belediyeciliğin önemli bir parçası haline geldiğini kaydetti.

Belediyelerin bu alandaki uygulamalarının büyük ölçüde “sosyal belediyecilik” kavramı altında buluştuğunu dile getiren Yıldız, yıllar içerisinde önemli bir sosyal belediyecilik deneyimi oluştuğuna dikkat çekti.

Hizmet alanlarının genişlemesinin tek başına politika bütünlüğü oluşturmadığını aktaran Yıldız, sosyal yardımın sosyal politikanın önemli ve kimi zaman vazgeçilmez araçlarından biri olduğunu ancak sosyal politikanın sosyal yardımdan ibaret olmadığını vurguladı. Yıldız, “Yerel sosyal politika yalnızca ortaya çıkan ihtiyaca cevap vermekle değil, kentteki eşitsizlikleri azaltmak ve insanların yaşam koşullarını iyileştirmekle de ilgilidir.” değerlendirmesinde bulundu. 

TBB Yerel Sosyal Politikalar Komisyonu’nun, çalışmalarına birçok başlık altında devam ettiğini hatırlatan Yıldız, “Birliği olarak burada ortaya çıkacak görüş ve önerileri önümüzdeki programlarımıza taşıyacak; belediyelerimizin ihtiyaçlarının, deneyimlerinin ve çözüm önerilerinin ulusal alanda daha güçlü biçimde yer alması için çalışmayı sürdüreceğiz.” diye konuştu. 

TBB’nin çalışmaları yeni bir aşamaya taşınıyor

TBB’nin sosyal politikalar alanındaki çalışmalarını hatırlatan Yıldız, Ulusal Yerel Yönetimler Sempozyumu ile Belediyecilik Forumu – BELFOR’a da değinerek Yerel Sosyal Politikalar Çalıştayı’nı bu sürecin yeni bir aşaması olarak değerlendirdiklerini belirtti.

TBB’nin sorumluluğunun belediyelerin ihtiyaçlarını görünür kılmak, kapasitelerini güçlendirmek, bilim dünyası ve sivil toplumla ilişkilerini geliştirmek, belediyelerde oluşan deneyimin daha güçlü politikalara dönüşmesine katkı sunmak ve yerel yönetimlerin sesini ulusal ve uluslararası düzeye taşımak olduğunu belirten Yıldız, çalıştayda ortaya çıkacak görüş ve önerilerin TBB’nin önümüzdeki programlarına da taşınacağını kaydetti.

Çalıştayın çerçeve sunuşunu Arslan gerçekleştirdi

TBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan, “Yerel Sosyal Politikayı Neden Yeniden Düşünmeliyiz?” başlıklı çerçeve sunuşu gerçekleştirdi.

Arslan sunuşunda, belediyelerin sosyal politika alanında önemli bir deneyim ve uygulama birikimine sahip olduğunu belirterek, bu birikimin değişen toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda nasıl geliştirilebileceğine odaklandı. Sosyal politikanın yalnızca sosyal yardım ve sosyal hizmetlerden ibaret olmadığını vurgulayan Arslan; ulaşım, planlama, konut, istihdam, eğitim, kültür ve kamusal mekan gibi belediyelerin farklı politika alanlarında aldığı kararların da insanların yaşam koşulları ve fırsatlara erişimi üzerinde etkili olduğunu ifade etti.

İhtiyaçların doğru belirlenmesi, politika alanları arasında bağlantı kurulması, uygulamaların sonuçlarının izlenmesi ve merkezi yönetim, yerel yönetimler ile sivil toplum arasında iş birliğinin güçlendirilmesinin önemine değinen Arslan, sosyal politikanın belediyenin tamamını ilgilendiren bütüncül bir bakış açısıyla ele alınması gerektiğini kaydetti.

Yerel sosyal politikanın geleceği ele alınıyor

Çalıştayın ilk gününde “Yerel Sosyal Politika Nedir? Kavramlar, Sınırlar ve Yeni Tartışmalar”, “Belediyeler Sosyal Politikanın Neresinde? Değişen Rol, Yeni Sorumluluklar ve Yeni Beklentiler” ve “Yerel Sosyal Politikanın Geleceği: Değişen Toplum, Değişen Belediye” başlıklı paneller gerçekleştirildi.
Çalıştayın ikinci gününde ise “Yerel Sosyal Politikada Kurumsal Kapasite: Belediyeler Bu Dönüşüme Nasıl Hazırlanmalı?” ve “Belediyelerden Öğrenmek” başlıklı paneller ile yerel sosyal politikaların farklı boyutlarının ele alınacağı altı tematik atölye düzenlenecek.

Forum Genel Oturumu/Kapanış bölümünde ortak değerlendirme ve politika yönelimleri ele alınacak. Çalıştay, yerel sosyal politikaya ilişkin ortak ilkeler ve politika yönelimlerinin değerlendirilmesiyle tamamlanacak.