Ana içeriğe atla

TBB’DEN BELEDİYELER PROGRAM BÜTÇEYE GEÇİŞ SÜRECİNE DESTEK

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından 1 Ocak 2025 itibarıyla yasal olarak yürürlüğe giren Program Bütçe Sistemi kapsamında belediyelere rehberlik etmek amacıyla düzenlenen Performans Esaslı Program Bütçe Hazırlık Eğitimleri TBB hizmet binasında gerçekleştiriliyor.

Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinde 24.09.2024 tarihli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından değişiklik yapan yönetmelik ile 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren Program Bütçe Sistemine geçiş yasal olarak başladı.

TBB, Belediye Akademisi koordinasyonunda yeni sisteme geçiş sürecinde belediyelerin kurumsal kapasitelerinin geliştirilerek sürece daha etkin uyum sağlaması amacıyla büyükşehir, büyükşehir ilçe ve bağlı idarelerine yönelik düzenledi. Belediyelerden gelen talepler üzerine program kapsamında, bütçe hazırlama süreçlerinde karşılaşılan sorunlar ele alınıyor.

“Bu süreç tek seferlik bir dönüşüm değil, öğrenen ve gelişen bir yapıdır”

Programın açılışı konuşmasını yapan TBB Genel Sekreter Yardımcısı Ulaş Altun, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile birlikte kamu idarelerinin planlama, programlama, bütçeleme ve raporlama süreçlerinde önemli yenilikler hayata geçirildiğini anımsattı. 2000’li yılların başından itibaren bütçeler, uluslararası standartlara uygun olarak geliştirilen analitik bütçe sınıflandırmasına göre hazırlandığını ifade eden Altun, bu sınıflandırma ile idari teşkilatlanma, devlet fonksiyonları, finansman kaynakları ve girdi türleri bütçe tertip yapısında gösterildiğini kaydetti.

Performans esaslı bütçelemenin uygulamaya geçirilmesinde bazı sorunlar yaşandığının altını çizen Altun, performans bilgileri bütçelere yeterince entegre edilemediği, stratejik planlar ve performans programlarıyla üretilen veriler bütçe karar süreçlerinde etkin şekilde kullanılamadığı gibi sorunlara dikkati çekti.

Altun, bu sorunlar ve ihtiyaçlar çerçevesinde, ülke koşullarına uygun bir program bütçe modeli geliştirilmesi için çalışmaların 2012 yılında başlatılarak program yapıları oluşturulduğunu ve 2020 yılı performans programları ile birlikte performans programları program bütçe esaslarına göre hazırlanmaya başlandığını belirtti.  

“Yedi bölgede, on ilde toplam 15 bölgesel performans bütçe eğitimi gerçekleştirildi”

Bu çerçevede 5 Mayıs - 3 Temmuz tarihleri arasında yedi bölgede, on ilde toplam 15 bölgesel performans bütçe eğitimi gerçekleştirildiğini ifade eden Altun, eğitime katılamayan belediyeler için Belediye Akademisi YouTube kanalında eğitim videosunun da yayınlandığını hatırlattı.

Bu sürecin tek seferlik bir dönüşüm değil, öğrenen ve gelişen bir yapı olarak ele alınması gerektiğini işaret eden Altun, bu nedenle, teknik bilginin yanı sıra kurumsal kararlılık, uyum ve koordinasyon büyük önem arz ettiğinin altını çizdi.

Altun sözlerine şöyle devam etti:

“Program bütçeye geçiş, aynı zamanda vatandaşlara karşı daha hesap verebilir, performans odaklı, stratejik düşünen bir yerel yönetim yapısının inşasını hedeflemektedir. Belediyelerimizin kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi, teknik bilgi birikiminin artırılması ve yönetimsel kararlılık gösterilmesi ile mümkün olabilecektir. Bugün gerçekleştirdiğimiz eğitim programı bu yöndeki kararlılığımızın somut bir göstergesidir.”