Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından düzenlenen LOCALINTERNational 2025 Eğitim Programı tamamlandı. 2012 yılından bu yana düzenlenen programa bu yıl 16 farklı ülkeden 20 öğrenci katıldı.
Bu yılki teması “Katılımcı Gençlik: Söz Bizde” olarak belirlenen program, gençlere Türkiye’nin yerel yönetim sistemini tanıtmayı ve uluslararası iş birliğini güçlendirmeyi amaçladı. Program, farklı ülkelerden gelen 20 öğrenciye Türkiye’nin yerel yönetim yapısını yakından tanıma, kültürel etkileşimde bulunma ve uluslararası iş birliği ağını güçlendirme fırsatı sundu.
İlk ziyaret Anıtkabir’e yapıldı
TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız’ın katılımıyla TBB hizmet binasında düzenlenen açılış etkinliğiyle başlayan programın ardından katılımcılar, ilk ziyaretlerini Anıtkabir’e gerçekleştirdi.
Programın ikinci gününde ise öğrenciler Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikcioğlu’nu ziyaret etti. Sanatçı kimliğiyle belediye başkanlığına uzanan yolculuğunu paylaşan Beşikçioğlu, Etimesgut Belediyesinin gençlere yönelik projelerini tanıtan bir sunum gerçekleştirdi. Katılımcılar, yerel yönetimlerin işleyişine dair kapsamlı bilgiler edindi.
Dışişleri ve Çevre Bakanlığı ziyaretleri
Öğrenciler, Türkiye’nin yerel yönetim sistemine ilişkin daha fazla bilgi edinmek için Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığını ziyaret etti. Temaslarda, TBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan da hazır bulundu.
Program çerçevesinde ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü ziyareti de yer aldı.
Başkan Ünlüce genç katılımcıları ağırladı
Programın üçüncü gününe Eskişehir’de başlayan katılımcılar, Eskişehir’de gençlere yönelik yapılan çalışmaları Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’den dinledi. Ziyarette TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız ile TBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan da yer aldı.
Yıldız, gençlerin rahat yaşamaları ve şehirden maksimum fayda elde etmeleri konusunda başarılı projeler yürüttüğüne dikkati çekerek, TBB’nin de gençlere ilişkin uluslararası düzeyde bir çalışma hazırlığı içerisinde olduğunu belirtti. Arslan ise Eskişehir’in yaptığı çalışmalarla örnek belediyelerden biri olduğunu ifade etti.
Eskişehir’in simge mekanlarını yerinde görme fırsatı bulan katılımcılar, Sanat Sokağı, Hamam Müzesi ve Masal Şatosunu ziyaret etti.
Dedetaş gençlere yönelik çalışmalarını anlattı
Üsküdar Belediyesi ve Gençlik Katılımı Programı kapsamında Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş’ı ziyaret eden öğrenciler, belediyenin gençlik odaklı projelerini dinledi. Dedetaş, bu yılki temanın önemine vurgu yaparak gençlerin belediyecilikle ilgili sorularını yanıtladı. Katılımcılar, Yerel Yönetimlerde Gençlik Katılımı Atölyesi’ne katılarak fikirlerini paylaşma imkanı buldu.
Program kapsamında Marmara Belediyeler Birliğini ve TBB’nin Eyüpsultan’da bulunan Stratejik Araştırmalar Merkezini de ziyaret eden gençler yürütülen çalışmalara dair bilgiler aldı.
Program gala ile noktalandı
LOCALINTERNational 2025'in son günü kültürel bir İstanbul turuyla tamamlandı. Topkapı Sarayı, Sultanahmet ve Ayasofya Camii'ni gezen katılımcılar, şehrin tarihi dokusunu yerinde keşfetti.
Bir haftalık programın ardından Türkiye’nin yerel yönetim yapısını yerinde görme fırsatı bulan 20 öğrenci, İstanbul Boğazındaki gala yemeği ile programa veda etti.
Katılımcılara sertifikaları, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan tarafından takdim edildi.
