Page 10 - TBB
P. 10

BİTKİSEL       4TIK    YAĞLARIN        KONTROLÜNE            İLİŞKİN



          izmir Büyükşehir    Belediyesi  Meclis Salonunda     7 Eylül  ZOOTde yapılan      eğitime
                İzmir,  Manisa, Denizli,  Muğla  ve  Uşak'tan  zabıta  personeli   katıldı.


          Bitkisel  atık  yağların  hangi  kurumlarca,  ne  şe­
       kilde  toplanacağı  ve  alınması  gereken  önlemler
       19.04.2005  tarih  ve  25791  sayılı  Resmi  Gazete'de
       yayımlanan  "Bitkisel  Atık  Yağların  Kontrolü
                                                                                lummır  ULUSUtıoun
       Yönetmeliği"nde    düzenlenmiştir.   Anılan
       Yönetmeliğin  8.   maddesinde    büyükşehir
       belediyeleri  ile  belediyeler  yetki  sahasında  bulu­                            1  -
       nan  lokantalar,  sanayi  mutfaktan,  oteller, tatil
       köyleri,  motel  ue yemekhaneler,  hazır  yemek  üre­
       timi  yapan  firmalar  ile  diğer  yerlerde  gerekli
       denetimleri  yaparak  kullanılmış  kızartmalık                         6
       yağlann  kanalizasyona  dökülmesini  önleme  yetkisi
       verildi.
          Bu  bağlamda,  Birliğimiz  ile  Çevre  ve  Orman
       Bakanlığı  ve Alternatif  Enerji  ve  Biyodizel  üreticileri
       Bidiği  (ALBİYOBİR)  işbirliğinde  belediye  zabıtalan-
       na  yönelik  olarak,  konunun  uzmanı  kişilerce  bir
       günlük  ücretsiz  eğitim  verilmesi  planlandı.  Plan  *  Atık  kızartmalık  yağların  çevreye  etkisi;
       çerçevesinde  81  ilden  birbirine  yakın  iller  bir arada   bitkisel  yağlar  yüksek  sıcaklıkta  kolaylıkla  okside
       gruplandınlarak,  eğitim  seminerleri  16  bölgeye  olmakta  kullanım  ömürlerini  tamamladıktan  sonra
       dağıtıldı.  "Bitkisel  Atık  Yağlann  Kontrolü"ne  ilişkin  ekotoksik  özellikler  göstermektedir.
       olarak  düzenlenen  seminerierin  ilki  İzmir'de  yapıldı.  *  1 litre  atık yağ  1 milyon  litre içme  suyunu kir-
       7  Eylül  2007'de  düzenlenen  eğitim  programına  letebilmektedir.  Kullanılmış  bitkisel  atık  yağlar  evsel
       İzmir,  Manisa,  Denizli,  Muğla  ve  (Jşak  illerindeki  atık su  kirliliğinin yüzde  25'ini  oluşturmaktadır.
       belediyelerin zabıtalan  davet  edildi.            *  Kullanılmış  kızartmalık  yağlar  yer  altı  sulannın
                                                       kirlenmesine  neden  olmaktadır.  Kirienen  yer  altı
          Seminerde  aşağıdaki  konularda  katılımcılar  sularını  temizlemek  çok  pahalı  ve  zordur.  Yer  altı
          bilgilendirildi:                             sulan  her  ülke  için  önemli  bir içme  suyu  kaynağıdır.
          *  Kızartılmış  gıdalar  ile birlikte tüketilen  kızartma  *  Denize,  akarsuya  ve  göle  ulaşan  bitkisel  atık
       yağlannın  insan  sağlığı  üzerine  olumsuz  bir  etkisi  yağlar,  kuşlara,  balıklara  ve diğer  canlı türierine zarar
       olmaması   için  kızartma  yağlannın  kullanım  vermektedir.  Atık  bitkisel  yağlar  su  yüzeyini  kapla­
       süresinin,  toplam  polar  madde  ve  toplam  polimer  yarak  havadan  suya  oksijen  transferini  önlemekte­
       madde içeriklerinin çok dikkatli bir şekilde  izlenmesi  dir. Atık yağlar zamanla  suda bozunarak  sudaki oksi­
       gerekmektedir.                                  jeni  tüketmektedir.
          *  Kızartma  koşullan  denetlenmediği  ve  kul­  *  Bu  atık  yağlar  atıksu  toplama  sistemlerinin
       lanılmış  yağlar  doğru  zamanda  tüketimden  çe­  (kanalizasyon,  kolektörler  vs.) daralmasına  ve  tıkan­
       kilmediği  sürece,  bu gıdalann  toplum sağlığı  açısın­  masına  neden  olmaktadır.
       dan  güvenilir  olması  söz konusu  değildir.      * Mevcut  durum  ve  dönüşümün  kazammları;
          *  Polar  madde  oranı  yüzde25'i  geçtiğinde  ülkemizde  her  yıl  yaklaşık  1.5  milyon  ton  bitkisel
       kanserojen  etki  başlar,  yüzde75'lik  biyodizel  yapımı­  yağ  tüketilmektedir.  Özellikle  kızartma  işlemlerinden
       na  uygun  trigliserit  miktarı  azalır.  Kızartmalık  sonra  150-350  bin  ton  civarına  kızartmalık  atık
       yağların  zamanında  gıda  zincirinde  çekilmesi  hem  bitkisel  yağ  oluştuğu  tahmin  edilmektedir.
       insan  sağlığının  hem  de  biyodizel  yapmaya  uygun  Mevzuatın  yayınlandığı  tarihten itibaren 2005  yılında
       hammadde    kaynağının  korunması  sonucunu     bin  300  ton,  2006  yılında  bin 680  ton  olmak  üzere
       sağlayacaktır.                                  2  yılda  toplam  2  bin  980  ton  atık  yağ  lisanslı


                                                                                                    9
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15