Page 8 - İller ve Belediyeler Dergisi
P. 8

V A Z               İ S H A L L E R İ





                                                                                Prof.  Dr.  Bahtiyar  DEMİBAĞ


                 Çocuk  hekimleri  yaz  mevsiminin  geldiğini   sarf  edilinceye  kadar  bilhassa  yaz  mevsiminde
             bilhassa  çocuk  ishallerinin  çoğalması  ile  anlar­  birçok  mikroplarla  karışır.  Yaz  aylarında  çocu­
             lar.  Yaz  mevsiminde  binlerce  çocuğun  ishaller­  ğu  memeden  kesmemelidr.  Süt  çocuğuna  sıcak
             den  gaip  olduğu  acı bir hakikattir.  Çocuklarımı­  aylarda  meme  vermek  mümkün  olmadığı  tak­
             zı  yaz  ishalleri  veya  diğer  bir  tabirle  Toxikoz  dirde,  evde inek sütünden  yapılan  yoğurttan  ya­
             denilen  ağır  bir hastalıktan  nasıl  korumalıyız ?   rı  sulandırmak  ve şeker  koymak  suretiyle  ajnran
                                                                veya  Babör  denilen  mamalardan  istifade  edilir.
                 Körpe  çocuklara  hiç olmazsa  7  - 8 nci  ayla­  İnek sütünü  muayyen  nisbette Asit  Laktik,  Asit
             ra  kadar  sadece  meme  vermek  birçok  enfeksi­  Sitrik  veya  limon  ile  keserek  vermekte  müm­
             yonlardan  korumaya  yardım  eder. Taze inek sü­   kündür.
             tün  ile  beslemek  pahah  olduğu  kadar  teknik
             müşkîilât  gösterir  Sütün  derhal  10  -  15  dakika   1-3  yaşındaki  çocuklara  dahi  ağır  gıda
             kaynatılması,  buz  dolabında  muhafazası  ve  mu­  maddeleri  vermemelidir.  Yağlı  ve  etli  gıdalar,
             ayyen  ölçüler  ve  nisbet  dahilinde  çocuğa  veril­  gelişi  güzel  verilen  me3rveler  çocuğun  ishal  ol­
             mesi  kolay  bir  iş  değildir.  Toz  sütlerin  hazmı  masına  yol  açar.  Yağda  eriyen  vitaminler  bUe
             kolaydır.  Mikrop  taşımazlar  ve  duyarlığı  azal­  çocuğun  barsağını  boza.bilir.  Çocuğun  iştahım
             tırlar.  Memleketimizde  taze  sütlerden  istifade  zorla  açmaya  çahşmak  ve  zorla  yedirmek  doğru
             etmek  çok zordur.  Bazı kimseler  yanlış bir  telek-  değildir.  Yaz  aylarında  en  fazla  yoğurt,  muz,
             kiye  dayanarak  sütün  pastörize  edilmesi  ile  her  elma,  şeftali,  havuç  ve  pa.tates  tercih  edilmeli­
             şeyin  halledilmemiş  olduğuna  inanırlar.  Pastö­  dir.  Odanın  fazla  sıcak  olması,  sıkı  kundak  ve
             rize  süt, pastörize  edildikten sonra  buz  dolabın­  elbiseler  aynı  şekilde  barsak  hastalıklarının
             da  muhafaza  edilmeli  ve  kısa  bir  zamanda  sarf  meydana  çıkarmasını  kolaylaştırır.
             edilmelidir.
                                                                     Yaz  aylarında  annenin  gayesi  çocuğu  şiş­
                 Süt  pastörize  edilmekle  harap  olan  bazı
             mikroplar  dolayısı  ile pastörize  süt  uzun  müd­  manlatmak  değil  isalden  korumak  olmalıdır.
             det  kaldığı  takdirde  daha  zararlı  mikropların      Sağlık  teşekküllerinin  ve  belediyelerin  ço­
             tahribatına  maruz  kalır.  T8,ze  süt  sağıldığı  yer­  cuk  gıdalarını  kontrol  etmekte daha hassas  dav­
             den  eve  gehnceye  kadar  ve  çocuk  tarafından   ranmaları  lâzımdır.




                                                         *   •   •
















             418
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13