Türkiye ve AB Şehirleri “Yeşil Gelecek” için Buluştu

02/11/2023

Türkiye Belediyeler Birliğinin (TBB) ana faydalanıcısı olduğu Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) Arasında Şehir Eşleştirme-II (Yeşil Bir Gelecek) Hibe Programı’nın (TTGS-II) açılış etkinliği ve uygulama eğitimleri Ankara’da gerçekleştirildi.

Üç gün boyunca uygulama eğitimleriyle devam eden açılış etkinliğine programın paydaş kurumları olan; AB Başkanlığı, AB Türkiye Delegasyonu, İspanya Büyükelçiliği, Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi ile yerel yönetimlerden temsilciler katıldı.

Çevre koruma ve iklim değişikliğiyle mücadele konusuna odaklanan 26 projeye destek verilen program, toplumlar arasındaki iletişimi güçlendirmeyi ve Avrupa Birliği’ne katılım sürecini yerel düzeyde desteklemeyi amaçlıyor.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren TBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı,  TBB’nin yeni bir kültür anlayışını yakalayabilmek için uluslararası iş birliklerini desteklediğini söyledi. Dünyanın küresel ısınma gibi ortak sorunlarla karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Baraçlı, “Son yıllarda Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Yeşil Kalkınma Devrimi’ni başlatan ülkemizin dünyada da yeşil dönüşüm çalışmalarında yer alacağını da ümit ediyoruz.” dedi. Baraçlı ayrıca,  Ukrayna ve Rusya çatışması ile İsrail’in Gazze saldırıları hakkında üzüntülerini bildirerek yaşanan bu savaşların dünya şehirlerinin geleceği açısından negatif etki oluşturacağını paylaştı.  

İş birliği için TBB’ye teşekkürlerini sunan AB Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İç İşleri Bölüm Başkanı Alexander Fricke, hibelerden faydalanan 26 şehir ve partnerlerini tebrik etti. Proje teklifi hakkında detaylar veren Fricke, programa yüksek sayıda başvuru olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti. Vatandaşların çevresel farkındalığının artırılmasına değinen Fricke, ortak sorunlara çözüm bulmak ve programın iyi uygulamaların yaygınlaşması açısından önemli olduğunun altını çizdi.

AB Dönem Başkanı, İspanya Büyükelçiliği Danışmanı Gilberto Terente Fernandez, iklim degişikliğinin giderek büyüyen bir sorun olduğuna ve etkisinin yalnızca bir şehirde değil tüm dünyada hissedildiğine vurgu yaptı. Fernandez, Türkiye’deki yerel yönetimlerin AB partnerleriyle alacakları önemlerin yerel yönetim kapasitesinin artırılması ve diyalog geliştirilmesine faydalı olacağını belirtti.

Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Barbaros Murat Köse, projenin ihale ve sözleşme makamı olarak bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aktardı. Uygulama süresi boyunca sürekli iletişim, eğitimler ve yerinde izlemeler gibi araçlarla programın faydalanıcılara yönelik uygulama süreçlerinin anlatılacağını kaydeden Köse, proje uygulama sürecinde her türlü sorun için destek vermeye hazır olduklarının altını çizdi.

AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan ise yoğun ve rekabetçi bir sürecin sonunda 26 projenin hibe almaya hak kazandığını söyledi. Eğitimlerin yerel yönetimlerin uygulama süreçlerinde karşı karşıya kalabileceği zorlukları veya projeyi yönetebilmek açısından önemli olduğunu ifade ederek eğitimlerin keyifli ve verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Üç gün boyunca hibe faydalanıcılarına hibe yönetimi ve görünürlük eğitimleri verildi.